ИЗА ФУДБАЛСКОГ САВЕЗА ОПШТИНЕ ЛАЗАРЕВАЦ 50 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Крај претходне и почетак Нове године, обично служе за свођење рачуна, као и прављење листе жеља и планова за период који долази. Вођени овом чињеницом, у Фудбалском савезу општине Лазаревац, могу да буду срећни, задовољни, али и ништа мање амбициознији по погледу наредних корака. Стаза је добро утабана, мада, као у свакој великој спортској породици, што ФСОЛ без сумње и јесте, увек има препрека, трња… Но, преданим радом, одговорношћу, успешним пословањем, у овој организацији не само фудбалског, већ и спортског Лазаревца, могу са задовољством да подвуку црту.

 

 

ФСО Лазаревац основан је пре тачно пола века. Те, сада већ далеке 1971. године, група фудбалских ентузијаста основала је Фудбалски савез и врло брзо кренула да окупља клубове из окружења, Данас овај Савез под својим кровом има преко 30 клубова.

Поред мушких сениорских, заступљени су и клубови футсала, женског фудбала, бројне школе фудбала, а разумљиво, под ингеренцијом ФСОЛ битишу и струковне организације тренера и судија. Лазаревачки фудбал има близу 3.000 регистрованих и селектованих играча свих узраста, што је свакако податак за понос. Када се томе додају судије, тренери, спортски радници, онда је слика још импозантнија.

 

 

Кроз протеклих 50 година, о раду савеза бринули су бројни спортски радници и сваки од њих оставио је упечатљив траг и дао допринос да Савез постане оно што данас и јесте – велика фудбалска фамилија.

– Иза нас је 50 година постојања и свакако да смо поносни на ту чињеницу – каже на почетку разговора Марко Ранковић, актуелни председник ФСО Лазаревац. – На нашу велику жалост, због већ добро познате ситуације са пандемијом Ковид 19 нисмо били у позицији да обележимо вредан јубилеј, али се у исто време надамо да ћемо ускоро, заједно са нашим члановима обележити и тај датум вредан пажње.

Први човек лазаревачке куће фудбала, бираним речима се осврнуо на време које остаје иза нас, али и са јасним смерницама за будућност.

 

 

– Лазаревачки фудбал, прошао је пут од полетарца до искусног првотимца, са жељом да и у ветеранским данима буде препознатљив по добром раду, сарадњи са клубовима и другим чиниоцима који су нераскидиви део нашег савеза. Поносни смо да је Колубара члан елитног друштва нашег фудбала. Да у друштву српсколигаша имамо три представника, да су нам клубови и те како заступљени и лигама под капом ФС Београда. Имамо две групе тимова који се такмиче у Општинској лиги. Посебну пажњу посвећујемо најмлађима, али управо ту видимо могућност да се рад уздигне на још виши ниво. Имамо бројне школе фудбала, женске клубове, а циљ и жеља да и футсал буде препознатљив, као у време док је КМФ Колубара била лидер на домаћим просторима. Хоћемо судије на највишим листама, да се настави ниска сјајних тренера који достојно репрезентују не само наш Савез, већ и Лазаревац у целини.

Лазаревац, као град рударства и спорта има и сјајну инфраструктуру.

– Сегмент који је јако битан у данашње време. Стадион Колубаре је по европским моделима. На њему су се већ играли међународни такмичарски мечеви. И остали клубови имају инфраструктуру за респект. Имамо неколико клубова чија су комплетна места расељена због ширења угљенокопа попут Цветовца и Медошевца, који и данас на новим локацијама имају лепе терене са пратећим објектима. Верујемо да ће и Турбина да добије свој кров над главом. И Вреоци су практично избрисани са мапе. Многи ће се сложити да је то једна од специфичних средина где се у прошлости за фудбал просто – живело. Нестале су и Зеоке, на ободу копова су Јунковац, Барошевац, Бурово…

 

 

Марко Ранковић, није без повода у два наврата биран за председника ФСОЛ. Као играч носио је дресове Колубаре, Земуна, Могрена, чачанског Борца, био печалбар у Мађарској. На стотину утакмица као капитен предводио је лазаревачку Колубару.

– Некако са прославом 50. рођендана савеза, поклопио се и историјски успех Колубаре која је постала суперлигаш. Данас су житељи Лазаревца, али и околних места у прилици да посматрају водеће тимове у нашем граду. У истој години и Борац, други градски клуб, остварио је историјски успех уласком у Српску лигу.

Фудбалски савез општине Лазаревац, по традицији, веома је битан чинилац ФС Београда и наравно ФС Србије.

– Задовољни смо сарадњом са организацијама под чијом смо јурисдикцијом. Контакти су готово свакодневни. Пратимо активности, добијамо стручну и сваку другу подршку. Наши представници су заступљени у органима ФСБ и ФСС. Убеђен сам да ће тако да буде и у долазећем времену – каже Ранковић.

На крају, када је на ред дошло да се помену нека од имена, председник ФСО Лазаревац је пружио одговор, који сам по себи много тога показује:

– Знам да је у оваквим приликама, када се слави јубилеј, ред да се помену нека имена. У ово случају то није случај. Да ме неко погрешно не протумачи, али у случају фудбалског Лазаревца, тај списак заслужује монографију, много простора, цитата… Заиста је незахвално помињати толика велика и призната имена, да би се у мору истих, као по неком неписаном правилу неко затурило, а то ми није намера. Зато једно огромно хвала свима онима који су на било који начин допринели да наш савез данас буде то што јесте. Опет, онима који данас пишу историју порука: Волите фудбал, онолико колико и он вас чини срећним – био је јасан Марко Ранковић, први човек ФСОЛ.

Scroll to Top