историја

 

Група лазаревачких ентузијаста, сада, већ давне 1971. године, заљубљених у спорт и фудбал, упустила се у авантуру оснивања Фудбалског савеза општине Лазаревац. И захваљући управо том ентузијазму, Лазаревац се данас може похвалити да у свом дворишту има организацију која је недавно прославила 50. рођендан. Јубилеј вредан пажње и пре свега поштовања.

 

 

Kако је ово прилика у којој је врло незахвално бавити се именима и појединцима, стављамо простор да се њихово дело помиње кроз време. Јер, прослављено је полака века ФСО Лазаревца, а у исто време, јасно је да тек следе искушења, нова ставрања, неко ново писање, односно, наставак писања богате историје. А, она ће, из годину у годину, да постаје све богатија.

 

У почетку, клубови из Лазаревца и његовог окружења, били су део ФС Ваљевског подсавеза, а касније је све прешло под капу ФС Београда. И где год да су играли, клубови из Лазаревца су били признати, поштовани и од ривала уважавани.

 

Kолубара је одувек била лидер фудбалског спорта у Лазаревцу и у овом делу колубарске шумадије. Основана, давне 1919.године била је магнет за дечаке који су одлучили да се друже са крпењачом, да би и данас зелено-црни дрес био магнет за дечаке који имају жељу за дружење са лоптом Популарни “рудари” само два лета пошто су прославили век постојања, винули су се у највише висине српског фудбала. Kолубара је – суперлигаш.

 

 

Овом кратком историјском пресеку, треба поменути да су и остали клубови дали пун допринос да фудбал у граду и општини досегну до високе оцене. Поменимо, да су уз Kолубару, темеље фудбалу ударили Слога из Великих Црљена (данас ТЕK), па Турбина из Вреоца, Раднички из Рудоваца, барошевачка Младост, Посавина из Степојевца, која је кроз историју мењао име (7.октобар, Степојевац Вага…), а одређене успомене и падове имали су Полет из Миросаљаца, цветовачка Младост, Наредак из Медошевца, лазаревачки мезимац Борац, Шумадија из Шопића…

 

Фудбалски Лазаревац се може похвалити да је имао и првака државе у малом фудбалу, данас футсалу, јер је то пошло за ногом мајсторима магичне игре на петопарцу, када је Kолубара 2009.године била лидер српског футсала.

 

 

Ни женски фудбал није стран мештанима рударског града. Kолубарине даме у копачкама биле су део елитног друштва женског фудбала, а ни сада нису далеко од тога.

Посебно богатство фудбала у нашем атару и под окриљем ФСО Лазаревца су бројне школе фудбала, млађе селекције клубова који имају сјајне услове за даљи напредак.

Инфраструктура је нешто на шта сви можемо да будемо поносни. ФСОЛ има и свој терен са вештачком подлогом у склопу Спортског цента. Градски стадион је преуређен са модерним рефлекторима, семафором, трибинама,ложама, паркингом… Блистају и објекту у Великим Црљенима, Степојевцу, Медошевцу, Шопићу, на лазаревачком “комуналеу” (Игралиште Борца).

ФСО Лазаревац под својим патронатом тренутно има 30 клубова и неколико школа фудбала.

 

 

У такмичарском смислу, клубови из Лазаревца и његовог окружења заступљени су практичном свим лигама. Трентно се у Општинској лиги намдеће 18 клубова подељених у две групе.

Печат раду и постојању дају Струковне организације судија и тренера, као нераскидиви део фудбала у Лазаревцу.

Scroll to Top